MEZUNİYET BATAKLIĞI

mezuniyet-toreni-hazirligi

Her yıl okulların kapanmasıyla birlikte okul dışında şaaşalı ortamlarda yapılan mezuniyet baloları, gözümüz gibi sakındığımız yavrularımızın bataklığa ilk adım attığı ortamlar oluyor. Gözünü para bürüyen okul yöneticilerinin sorumsuzluğuna Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bir an önce dur demesi gerekiyor.

Tabular yıkılıyor, sınırlar kalkıyor!

İçki, uyuşturucu ve ahlaksızlığın tavan yaptığı kutlamaların ismi “mezuniyet balosu” olarak belleklere yerleştirildi. Hayatında bırakın alkolü, ağzına sigara dahi sürmemiş olan çocuklarımız, bu gecelerde maalesef birçok perdeyi de yıkıyor. Sorumsuz okul yöneticilerinin de zemin hazırladığı bu rezilliklere dur demenin vakti geldi de geçiyor bile.

Sorumsuz yöneticiler göz yumuyor

Tüm dünyayı etkisine alan yozlaşmış Amerikan kültürü, özellikle dizileri ve filmleri eliyle gençler arasında alkol ve ahlaksızlığa zemin hazırlıyor. Söz konusu yapımlarda mezuniyet baloları, gençlere parlatılarak ve özendirilerek aktarılıyor. Bu balolar, ülkemizde de, adeta bir “olmazsa olmazmış” gibi gençlerin alkol ve ahlaksızlıklarla tanıştığı bir “törene” dönüştürülüyor. “Bilet satıp gelir elde ederiz” hesapları yapan sorumsuz okul yöneticileri de, gençliğin önündeki bu tehlikeye 3 kuruşluk menfaat uğruna kayıtsız kalıyor.

Alkollü dansözlü eğitim olmaz

İzmir Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dönmez, okulların tatil edilmesine az bir zaman kala öğrencileri mezuniyet heyecanının sardığını belirterek “Ancak, mezuniyet baloları tehlikelerle dolu. Ailelerinden uzakta gencecik çocuklar daha 13-14 yaşlarında alkolle tanışıyor. Bunun adı mezuniyet baloları. Öğrenciler mezun olmanın verdiği heyecanla katıldıkları balolarda telafisi mümkün olmayan felaketlere sürükleniyor. Aslında basit bir eğlence gibi görünse de öğrenciler ailelerinden uzak otellerde alkolle tanışıyor ve sınav öncesi moral, motivasyon kaybına uğruyorlar” dedi.İzmir Eğitim Gönüllüleri Derneği (İZEGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dönmez, yıl sonu mezuniyet balosu adı altında düzenlenen eğlence gecelerinin amacı dışında kutlanmasının büyük tehlikeleri beraberinde getireceğini açıkladı. İzmir Eğitim Gönüllüleri Derneği (İZEGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dönmez, okulların tatil edilmesine az bir zaman kala öğrencileri mezuniyet heyecanının sardığını belirterek “Ancak, mezuniyet baloları tehlikelerle dolu. Ailelerinden uzakta gencecik çocuklar daha 13-14 yaşlarında alkolle tanışıyor. Bunun adı mezuniyet baloları. Öğrenciler mezun olmanın verdiği heyecanla katıldıkları balolarda telafisi mümkün olmayan felaketlere sürükleniyor. Aslında basit bir eğlence gibi görünse de öğrenciler ailelerinden uzak otellerde alkolle tanışıyor ve sınav öncesi moral, motivasyon kaybına uğruyorlar” dedi.

İZEGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dönmez, bu tür organizasyonların kılıfına uydurularak bazı öğretmen ve öğrencileri de kullanarak düzenlendiğini söyledi. Bu tür faaliyetlerin hiç bir yasal dayanağı olmadığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: “Özellikle okul dışında ve kontrolsüz yapılan kutlamalar, eğitim camiasını tedirgin ediyor. Bu tür eğlenceli mezuniyet partileri birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor. Okul idare ve öğretmenlerinin yanı sıra bazı öğrencilerin ve turizm şirketlerinin organizasyonuyla düzenlenen kutlamalar sayesinde maalesef gençlerimiz alkol ve uyuşturucu ile tanışıyor. Bu gibi yerlerde ciddi anlamda ahlaki dejenerasyon yaşanıyor. Alkolün etkisiyle telafisi mümkün olmayan yanlışlıkların ilk adımı atılıyor.”

Eğitim kurumları dışında yapılmamalıdır

Okul dışında yapılan eğlencelerin mezuniyetle bir alakası olmadığını aktaran İZEGDER Başkanı Hüseyin Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrenci merkezli’ ve katılımcı bir anlayışla, öğrencilerin hayatında unutamayacağı bir dönem olan okul ortamında öğretmenler, öğrenciler ile velilerin katılımı sağlanarak; kültürel, sportif etkinliklerle zenginleştirilmiş programlarla gerçekleştirilmesi, faaliyetlerin okul ve aile birliklerinin işbirliği ile okul idarelerince gerekli tedbirlerin alınması suretiyle başka mekanlar yerine eğitim kurumlarında yapılması ve programların hazırlanmasında gerek kıyafet ve diğer harcamalar bakımından velileri ekonomik yönden sıkıntıya sokacak uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir’ denilerek gerekli uyarı yapıyor.”  Özellikle okul idarecilerine büyük görev düştüğünü anlatan Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bazen öğrenciler ve veliler olaya duygusal yaklaşabilmektedir. Öğrenciler bu yaşlarda psikolojik ve fizyolojik değişim geçirmektedirler.”

Bu rezalete son verin

Eğitimciler okullarda lüks mezuniyet balolarına bir an önce son verilmesini isteyerek, “Buna müsaade eden okul yöneticileri de cezalandırılsın” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi üyeleri, Bağlarbaşı Mahallesi Selim Koçdemir Endüstri Meslek Lisesi Müdürü H.D.’nin keyfi uygulamalar yaptığını iddia etti. Kamu kurum ve kuruluşlarında 30 yıldır süren kılık ve kıyafet dayatmasının Türkiye’ye yakışmadığını kaydeden Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, kamuda başörtü yasağı dahil kamu görevlilerinin saçı, bıyığı, ense tıraşı ve ayakkabı boyuyla ilgilenen yöneticileri eleştirdi. Osmangazi Şehit Selim Koçdemir Endüstri Meslek Lisesi’nde okul müdürünün 3 öğretmene, derslere serbest kıyafetle girdikleri için ihtar verdiğini anlatan Şeker, “Öğretmenimiz kravatını takmadığı için uyarı cezası aldı. Yasakçı zihniyetlerden dolayı utanç duyuyoruz. Bu yasanın devamı için direnen ve sizin gibi kraldan fazla kralcı geçinenler toplum tarafından nefretle anılacaktır” dedi.

Uyarı yazıları yazıldı

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, eğitim ve öğretim yılının sonuna az bir süre kaldığını hatırlatarak, otel ve lüks eğlence mekanlarında düzenlenen balo benzeri mezuniyet kutlamalarına tepki gösterdi. Şeker, “Balo ve mezuniyet gecesi adı altında geçtiğimiz yıllarda medyaya yansıyan alkollü ve dansözlü, velilere yük getiren, pahalı ve lüks eğlence biçimleri yine yaşanacak gibi. Sendika olarak bakanlığımızın ve il ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bu konudaki uyarı yazılarını aldık. Ama buna rağmen yıl sonu mezuniyetlerinin balo adıyla otel ve salonlarda yapıldığını duyuyoruz. Buna son verilsin” şeklinde konuştu.

“Baloya izin veren müdürler cezalandırılsın”

Tüm mezuniyet faaliyetlerinin okul müdürlerinin bilgi, denetim, gözetim ve sorumluluğunda yürütüldüğünü kaydeden Şeker, şöyle devam etti:

“Olumsuzluk yaşanması durumunda bunun hesabı okul idarecilerinden sorulmalıdır. Bu tür görüntülere müsaade eden okul yöneticileri en ağır şekilde cezalandırılmalı. Okul mezuniyet törenleri ve mezuniyet geceleri milletimizin genel ahlak kurallarına, milli eğitimin temel amaçlarına uygun bir şekilde yapılmalıdır. Velilerin para ve kıyafet yükü altında ezilmediği, alkol ve diğer zararlı alışkanlıkların yer almayacağı ortam olmalıdır”.

Milli Gazete

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön